כיל; כל הזכויות שמורות 2018
התוכנית, פרי יוזמה של כיל, פועלת מאז שנת 2014 כחלק מתהליך אסטרטגי לקידום שותפים ושותפויות בנגב. התכנית מניעה תהליכים חברתיים-סביבתיים ויוצרת העצמה חברתית וחיזוק זהות מקומית על ידי יצירת רשת אזורית של יזמים מקומיים, בעלי יכולת ורצון לתרום לקהילה המקומית ולמרחב הנגב כולו.
התוכנית מקדמת שיתוף פעולה צמוד עם הרשויות המקומיות ומאפשרת איגום משאבים לשיפור התנאים הפיזיים והחברתיים העומדים לרשות התושב.
"חושבים עושים" מאפשרת לכיל להיות שותפה משמעותית במיסוד החוסן החברתי, הכלכלי והסביבתי בנגב.
מרכיבי התכנית:
אופן הביצוע
כיל, כגורם משפיע ומשמעותי בקהילות הנגב, מהווה זרז להנעת תהליכים המגבשים מאמץ משותף של גורמי תעשייה, סביבה וקהילה על מנת לבנות את חוסנו של הנגב, ומסייעת לבניית רשת עבודה מקצועית, סביבתית וחברתית במסגרת הפעילות הקהילתית. המסגרת המספקת תמיכה לפרויקטים ומיזמים שונים ומגוונים, לרבות פרויקטים ארוכי טווח ומקדמי-שינוי, תוך איגוד כוחות ומשאבים להעצמה ויצירה במרחב הקהילתי.
תוכנית "חושבים עושים" מאפשרת לאנשים ולקהילה שימוש וייזום כלים מעשיים על מנת להגשים חלומות מקומיים בנושאי סביבה וחברה. כך מתאפשרת הקמתן של יוזמות קהילתיות וסביבתיות בקהילות השונות בנגב, במטרה לבנות קהילה עצמאית ופעילה המקדמת את הסביבה והחברה. במהלך תהליך גיבושו של פרויקט במסגרת תוכנית "חושבים עושים", בוחרים תושבים מקומיים תחומים שבהם ירצו למקד את פעילותם, כגון חינוך וקהילה, כלכלה מקומית ומשאבים סביבתיים. לכל תחום פעילות או יוזמה ממונה נציג קהילה המוביל את המיזם.
זהו מהלך קהילתי משמעותי, המתקיים ביוזמת ובתמיכת כיל, תוך שיתוף פעולה פורה עם גופים מקומיים רבים. כיל תורמת הן כספים והן שעות התנדבות של עובדיה לפרויקטים קהילתיים שונים אלו.
המודל התפעולי:
התוכנית החלה כפיילוט בירוחם, ופועלת בעיר מאז 2014. בעקבות התכנית נוצרה רשת אזורית של יזמים מקומיים, בעלי יכולת ורצון לתרום לקהילה המקומית ולמרחב הנגב כולו. יד ביד עם תושבי ירוחם וההנהגה המקומית ומתוך חיבור לאג'נדה של העיר ולחזון הקיימוּת של ראש המועצה, התוכנית מלווה פעילות של מיזמים חברתיים- סביבתיים של תושבים מקומיים ומסייעת למצב את ירוחם כעיר קיימוּת.
לאחר כשנתיים, כאשר התכנית "חושבים עושים" נחלה הצלחה כמחוללת שינוי במרחב הקהילתי, מונתה רפרנטית מקומית מטעם כיל והרשות המקומית- רכזת קיימות עירונית אשר מובילה מתוקף תפקידה את נושאי הקיימות בכלל בירוחם ובפרט אחראית על הטמעת התכנית "חושבים עושים".
החיבורים והשותפויות בין הארגונים השונים ביישוב, העצמת יזמים חברתיים והנעת תהליכי שותפות, סייעו ליצירת העצמה חברתית גאווה מקומית, ובנוסף הופכים את המרחב הציבורי לבית חם למגוון הקהילות בעיר. העיר ירוחם מורכבת מפסיפס אנושי מגוון, ועל כן השיח הציבורי והעשייה החברתית המשותפת הם פלטפורמה חשובה לפיתוח הכלכלה, התעסוקה, התשתיות, הסביבה, הקניין הרוחני ואיכות החיים בעיירה המדברית. הודות לשילוב המוצלח בין יזמים פעילים להנהגה תומכת, השינוי לטובה כבר ניכר בשטח. מודל פעילות זה היה הראשון מסוגו בנגב והיווה השראה לרשויות נוספות בנגב אשר הצטרפו לתכנית "חושבים עושים".
בין הפרויקטים המוצלחים בירוחם בין היתר ניתן למנות:
תוכנית חושבים עושים הורחבה וכעת פועלת גם במועצות האזוריות תמר ורמת הנגב, וברשויות המקומיות: באר שבע, דימונה ומצפה רמון. התוכנית מתקיימת בניהולה של כיל ובשיתוף הרשויות המקומיות וארגוני המגזר השלישי, באמצעות התנדבות של עובדי כיל ובמימון החברה.
כנס "קהילות הנגב מובילות שינוי"
תכנית "חושבים עושים" מיסדה מסורת שנתית של כנס קהילות נודד המאפשר הצצה אל העושר הקהילתי והיצירתי של קהילות הנגב.
הכנס, שמהווה ביטוי לשותפות רב מגזרית, החל בירוחם, בשנת 2018, כחלק מהשותפות רבת השנים ולאחר מכן, בשנת 2019, עבר אל מועצה אזורית רמת הנגב.
הכנס מתנהל בשיתוף מלא עם הרשות המקומית ומציג את הפעילות האזורית הקהילתית של יזמים מהנגב, שאינם משתייכים דווקא אל רשת יזמי "חושבים עושים".
הכנס מהווה הזדמנות לראייה מרחבית של החוסן החברתי במרחב ומאפשר שיח בין ראשי רשויות כחלק מפאנל מסורתי של תהליכים מרחביים בנושאי חברה וסביבה, זאת לצד הצגת סיפורי הצלחה של יזמים ותושבים שמחוללים שינוי עבור קהילות הנגב.