חוק אוויר נקי

חוק אוויר נקי

חוק אוויר נקי חוקק בישראל על מנת להביא לשיפור באיכות האוויר ולהפחית את זיהום האוויר. כיל ביצעה השקעות משמעותיות – ותמשיך להשקיע במהלך השנים הקרובות – על מנת לעמוד בדרישות היתרי הפליטות שניתנו לה מכוח החוק. כתוצאה מכך, היקף הפליטות לאוויר של כיל הצטמצם בצורה ניכרת והוא צפוי להמשיך הצטמצם בשנים הקרובות. \

תכליתו של חוק אוויר נקי שחוקק בישראל היא לשפר את איכות האוויר, וכן למנוע ולהפחית את זיהום האוויר, באמצעות הטלת איסורים והגבלות לפי עקרון הזהירות המונעת, על מנת לשמור על בריאותם ואיכות חייהם של בני האדם ולהגן על הסביבה. חוק אוויר נקי מתייחס למקורות קבועים (לרבות מפעלי ומתקני החברה), ונועד לשמש כפלטפורמה ליישום הדירקטיבה האירופית המשולבת למניעת ובקרת זיהום (Integrated Pollution Prevention and Control Directive – IPPC), שאומצה באיחוד האירופי ב-1996.

כל מפעלי כיל בישראל מחזיקים בהיתרי פליטה מעודכנים.

כל מפעלי כיל בישראל קיבלנו היתרי פליטה מעודכנים בשנים האחרונות. היתרים אלה כוללים הוראות בדבר יישום הטכנולוגיה הזמינה הטובה ביותר (BAT), וכן בדבר ניטור, בקרה ודיווח למשרד להגנת הסביבה. בנוסף, כיל נוקטת בצעדים ליישומה של תוכנית המתייחסת לדרישות היתרי הפליטה לאוויר, בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה.

אירוע חניכה של מתקנים למניעת זיהום אוויר, הקמת ארובה חדשה בגובה 96 מטר, והחלפת ההממיר הקטליטי במפעל ייצור החומצה הגופרתית במתקן מתקדם יותר.

בשנת 2018 השקיעה כיל כ-32 מיליון דולר בציוד חדש ובשדרוגים באתרי הייצור בישראל, לשם עמידה בדרישות חוק אוויר נקי.

כיל מבצעת השקעות על מנת להפחית את השפעתה על הסביבה. בשנת 2018 השקיעה כיל כ-121 מיליון דולר בנושאים סביבתיים, מתוכם כ-32 מיליון דולר לצורך השקעות הוניות בציוד חדש ובשדרוגי מתקנים לצמצום פליטות באתרי הייצור בישראל, שנועדו בעיקר לצרכי עמידה בדרישות חוק אוויר נקי ולהפחתת פליטות מסוימות. לצורך עמידה בדרישות חוק אוויר נקי הישראלי ובהיתרי הפליטה שנתקבלו מכוחו, במהלך השנים הקרובות תבצע כיל השקעות הוניות משמעותיות בתחומי הגנת הסביבה. להערכת החברה, בשנת 2019 תבצע השקעות הון בהיקף של כ-64 מיליון דולר בנכסים קבועים לצרכי עמידה בדרישות החוק והיתרי הפליטה בישראל.

כיל ביצעה השקעות משמעותיות על מנת לעמוד בדרישות היתרי הפליטות; כתוצאה מכך, היקף הפליטות לאוויר של תחמוצות גופרית (SOx) ותחמוצות חנקן (NOx) כבר ירד ב-25% וב-20% בהתאמה בשנת 2018. ירידות נוספות צפויות במהלך השנים הבאות.

הפחתת פליטות לאוויר באתרי כיל בישראל

כיל רותם

עד חודש דצמבר 2018 השלימה כיל רותם 50 מטלות מתוך 180 המטלות הפרטניות הנדרשות מכוח היתר חוק אוויר נקי. במהלך 2018 הוחלפה ושודרגה המערכת הקטליטית (catalyst) במפעל החומצה הגופרתית על מנת להביא להפחתה של מעל 30% בפליטות ספציפיות, מה שהביא להפחתה של 25% בסך הפליטות הגלובלי של תחמוצות גופרית (SOx) בכיל.

בנוסף, הותקנו ברותם מערכות ניטור אוויר על גדר המפעל. מערכות אלו מדווחות במקוון למשרד להגנת הסביבה.

דשנים וחומרים כימיים (דח"כ)

מפעלה של כיל חיפה דח"כ הוסב לשימוש בגז טבעי במהלך 2018. הדבר נעשה כחלק מהמעבר של כיל למקורות אנרגיה ידידותיים יותר לסביבה בכל מתקניה.

מפעלי ים המלח (מי"ה)

מפעלי ים המלח מפעילה שלוש תחנות לניטור אוויר סביבתי, בהתאם לחוק אוויר נקי. הנתונים, הנמדדים באופן רציף, משודרים באופן מקוון לאתר האינטרנט של מרכז הניטור הארצי של המשרד להגנת הסביבה, הפתוח לציבור הרחב. המתקנים העיקריים של מפעלי ים המלח בסדום הוסבו באופן מלא לגז טבעי והם מחוברים לרשת הולכת הגז.

במהלך הרבעון השלישי של שנת 2018 החלה הפעלתה במתכונת מלאה של תחנת הכוח החדשה של כיל בסדום – תחנת מחז"מ (מחזור משולב לייצור חום וחשמל) – הפועלת על גז טבעי ומתאפיינת ביעילות גבוהה. התחנה החדשה מספקת כיום את רובה המכריע של תצרוכת החשמל בכל אתרי כיל בישראל. רמת היעילות הגבוהה של תחנת הכוח החדשה היא הגורם העיקרי להפחתה של 20% בהיקף הגלובלי של פליטות תחמוצות חנקן (NOx) בכיל בשנת 2018 (על אף הגידול הניכר בבעירת גז טבעי בתחנת הכוח החדשה, עם המעבר לייצור עצמי של חשמל).

מגנזיום ים המלח (מגי"ה)

במפעל כיל מגנזיום ים המלח הותקנו גלאים חדשים. גלאים אלו משדרים התראות ממוחשבות לרשויות איכות הסביבה.

כיל נאות חובב

אתר כיל נאות חובב מפעיל אמצעי בקרה וגילוי מתקדמים לצורך זיהוי תקלות במערכות התפעול של מתקניו השונים. בהקשר זה, טרם התרחשותה של תקלה פעילות היצור של המתקן נעצרת וננקטים צעדים למזעור פליטה בלתי מבוקרת בהתאם להוראות החוק ולתנאים שנקבעו ברישיון העסק, בהיתר הרעלים ובהיתר הפליטה של האתר. בנוסף, מיושמות מתודולוגיות IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control), המספקות הנחיות באשר לכל הטכניקות למניעה וניטור של פליטות לסביבה. להלן הפעולות העיקריות שננקטו:

  • בוצעו השקעות במתקני הייצור במטרה לשפר מִחזוּר והשבת ממיסים (סולבנטים) וחומרים אורגניים אחרים הנפלטים לאוויר באמצעות מערכות פחם פעיל, במטרה לצמצם את הכמות הנפלטת של חומרים אלו לאוויר;
  • בוצעו השקעות בטכנולוגיות חמצון קטליטי להפחתת פליטות תרכובות אורגניות נדיפות ועמידה בערכים מתקדמים על פי ה- BAT(Best Available Technologies);
  •  בוצעו השקעות בהתקנה ובשדרוג מערכות הספיגה במערכות האנאורגניות;
  • בוצעו השקעות בהתקנה ובשדרוג מסננים למניעת שחרור חלקיקים ממערכות טיפול בפסולת מוצקה;
  • איטום פליטות בלתי מוקדיות באזורי פריקה וטעינה;
  • מתבצעת עבודה שוטפת (בשיתוף מומחים אירופיים) לשדרוג אמצעי LDAR (Leak Detection and Repair) לבקרה וטיפול בפליטות בלתי מוקדיות.

כיל פריקלאס

במהלך שנת 2018 הותקן במפעל פריקלאס מתקן לטיפול בפליטות אוויר בתהליך ייצור המגנזיה.

 

הפחתתן של פליטות לאוויר הוא מאמץ כלל-עולמי. לקריאה נוספת אודות הצעדים שנוקטת כיל בקשר עם חוק אוויר נקי בישראל כמו גם הוראות הדינים החלים על אתרי כיל האחרים, ראו עמ' 76-78 בדוח השנתי של כיל לשנת 2018.

לקריאה נוספת

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.