דשנים בשחרור מבוקר

דשנים בשחרור מבוקר

כיל היא מובילה עולמית בייצור דשנים בשחרור מבוקר (controlled release fertilizers – CRF), המשפרים את יעילותם של נוטריינטים ומפחיתים את התשטיפיםואת התנדפותם של חומרי הזנה אל הסביבה. מוצרים אלו מאפשרים לחקלאים בכל רחבי העולם לצמצם את היקף הדישון הנדרש במקביל לשיפור באיכות הגידולים ובתפוקת היבולים באופן המפחית השפעות סביבתיות. \

דשנים בשחרור מבוקר מחוללים מהפכה בדישון

דשנים בשחרור מבוקר נחשבים לטכנולוגיית הדישון היעילה ביותר מבחינת שימוש בנוטריינטים.

2.4
עד שנת 2030, הבטחת מערכות ייצור מזון בנות-קיימא ויישום פרקטיקות חקלאיות עמידות המגבירות את הפריון והייצור, מסייעות בשימור מערכות אקולוגיות, מחזקות את יכולת ההסתגלות לשינוי אקלים, מזג-אוויר קיצוני, בצורת, שיטפונות ואסונות טבע אחרים, ומשפרות בהדרגה את איכות האדמה והקרקע.

לפני יותר מ-50 שנה, שיטת אוסמוקוט לדשנים בשחרור מבוקר מתוצרת כיל שינתה את פניה של התעשייה: דשן NPK מגולען בעל ציפוי של שרף אורגני, המבטיח כי יישום יחיד של נוטריינטים יספיק למשך זמן ארוך. השקתו בישרה על תחילתו של עקרון חדש לחלוטין ביישום דשנים.

כיום, דשנים בשחרור מבוקר (CRF) משמשים בכל רחבי העולם בחקלאות, גננות נוי ומדשאות מקצועיות.

דשנים בשחרור מבוקר נחשבים לטכנולוגיית הדישון היעילה ביותר מבחינת שימוש בנוטריינטים. דשנים קונבנציונליים מתמוססים בקרקע מיד לאחר יישומם, ומספקים הזנה לצמח למשך זמן קצר בלבד. כך נדרשים מספר סבבי יישום דשן על מנת להבטיח שהגידולים מקבלים את ההזנה שלה הם זקוקים.

כיצד פועלים דשנים בשחרור מבוקר?

הודות לציפוי המיוחד שלהם, גלעיני דשני ה-CRF משחררים את הנוטריינטים המצויים בהם בהדרגה ולאורך שמן ממושך. זמן שחרור הנוטריינטים נמשך, בהתאם לאורך החיים של דשן ה-CRF, ממספר שבועות ועד חודשים רבים.

יישום יחיד של דשן CRF מספיק להזנת גידולים למשך עונת גידול שלמה

הודות ליעילות הגבוהה של ניצול הנוטריינטים והיישום המדויק והממוקד (בסביבת השורש), נדרשות תשומות NPK נמוכות בהרבה על מנת להגיע לגידולים באיכות זהה או גבוהה יותר. קרוב ל-30 שנה של מבחני שטח מעידות על יתרונות אלו של תפיסת הדישון בשחרור מבוקר. בהתאם לתנאי הגידול, דשני CRF יכולים להפחית במידה ניכרת:

  •         שימוש כולל בדשן: בשיעור של 20%-50%.
  •         תשטיפים: בשיעור של עד 55%.
  •         דניטריפיקציה (אובדן חנקוּן): בשיעור של עד 40%.
  •         נידוף: בשיעור של עד 40%.

למידע טכני נוסף ותוצאות מבחנים, אנא עיינו בפורטל הידע של כיל דשנים מיוחדים ו/או בעלון זה.

תוצאות מבחן דשנים בשחרור מבוקר Agrocote Max – תפוחי-אדמה

12.2
עד שנת 2030, השגת ניהול בר-קיימא ושימוש יעיל במשאבי טבע.
12.4
עד שנת 2020, השגת ניהול איתן סביבתית של כימיקלים וכל הפסולת הכימית לכל אורך מחזור חייהם, בהתאם למסגרות בינלאומיות מוסכמות, והפחתה ניכרת של פליטתם לאוויר, למים ולקרקע, על מנת למזער את השפעותיהם השליליות על בריאות האדם והסביבה.

מהם יתרונותיהם של דשנים בשחרור מבוקר?

 מגדלים בכל רחבי העולם יכולים לצמצם את היקף הדישון הנדרש במקביל לשיפור באיכות הגידולים ובתפוקת היבולים באופן המפחית השפעות סביבתיות.

דשנים בשחרור מבוקר מיושמים בקרקע בסביבת השורש של הצמח, בדיוק במקום שבו נוטריינטים הם היעילים ביותר. שחרור הנוטריינטים של דשני CRF מתואם במידה רבה לצרכי הצמח, באופן כזה שהנוטריינטים הזמינים לצמח בדיוק בזמן שבו הוא זקוק להם. בכך ניתן למנוע הפרזה בהיקפי נוטריינטים ומזעור אובדנם לסביבה באמצעות התשטיפים של נוטריינטים למקורות מים ונידופם.

14.1
עד שנת 2025, מניעה והפחתה ניכרת של כל סוגי זיהום הים, בייחוד כאלו הנובעים מפעילות יבשתית, לרבות פסולת ימית וזיהום מדשנים.
15.3
עד שנת 2030, מאבק בתהליכי מִדבּוּר, שיקום קרקעות ושטחים פגועים, לרבות קרקעות שנפגעו ממִדבּוּר, מתנאי בצורת ומשיטפונות, וחתירה למצב של עולם נטול תופעות הדרדרות מצב הקרקע.

השימוש בדשנים בשחרור מבוקר מסייע גם בתהליכים מועילים נוספים, כגון הגברת יעילות ניצול החנקן בצמחים. יעילות מוגברת זו משמעה הפחתה בכמות החנקן המתנדף לאוויר כחמצן דו-חנקני (N2O), אחד מגזי החממה.

13.3
שיפור החינוך, הגברת המודעות והיכולת של בני-אדם ומוסדות למתן, לבצע התאמות, לצמצם השפעות ולקבל התראה מוקדמת ביחס לשינויי האקלים.

טכנולוגיות ה-CRF המשיכו להתפתח במהלך העשורים האחרונים, ובשנים האחרונות הציגה כיל מספר טכנולוגיות ציפוי חדשות, דוגמת טכנולוגיית Osmocote Exact לציפוי כפול (Double Coating) וטכנולוגיית E-Max Release.

עתידם של הדשנים בשחרור מבוקר

הציפויים הקיימים לדשני CRF הם פולימרים המבוססים על שמנים צמחיים משופרים. סוג ציפוי זה מתכלה באיטיות ולכן, הלכה למעשה, נותר אינרטי בקרקע לאחר שהנוטריינטים שבו שוחררו. כל הציפויים הפולימריים מתוצרת כיל פותחו כך שיהיו דקיקים ככל הניתן (עד לרמת דקיקותה של שערה אנושית) וחדירים למים, תוך שהם מאפשרים לציפוי להגשים את תכליתו: שליטה ובקרה על שחרור הנוטריינטים לאורך פרק זמן מוגדר מראש.

על מנת להוביל את טכנולוגיית ה-CRF אל העתיד, כיל מתמקדת בפיתוחם של ציפויים המתאפיינים בקצב התכלות ביולוגית מהיר יותר.

ציפויים מתכלים ביולוגית יעמדו בדרישות הרגולטוריות החדשות באיחוד האירופי, ויסירו חששות שעלו בשיח החברתי בדבר השמירה על כדור הארץ.

לקריאה נוספת, בקרו באתר האינטרנט או בדף ה-LinkedIn שלנו.

דשנים בשחרור מבוקר

הערכת מחזור חיים (LCA) של דשנים בשחרור מבוקר

כיל ביצעה הערכת של השפעת מוצריה על הסביבה בעזרתה של שיטה לכימות ההשפעה הסביבתית לאורך כל מחזור החיים. תהליך LCA בוצע ביחס למוצר Agrocote (אחד המוצרים ממשפחת דשני ה-CRF) קשר עם גידול תפוחי-אדמה בהולנד. מהממצאים עלה כי ל-Agrocote ביצועים סביבתיים משופרים (בהשוואה לדשנים קונבנציונליים) במונחי השפעות שינויי אקלים (הפחתה של 10% בקירוב), אסידיפיקציה (הפחתה מרבית של 20%) ואֵיטרופיקציה (eutrophication, הצטברות של חומר אורגני במים) (הפחתה מרבית של 40%).

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.