מדדי ביצוע מרכזיים, מגמות ותובנות

מדדי ביצוע מרכזיים, מגמות ותובנות

להלן מדדי הביצועים הכמותיים המרכזיים (Key Performance Indicators – KPIs) של כיל בתחום הקיימוּת בשנים האחרונות. מניתוח מגמות ה-KPIs עולות התובנות הבאות:

 

רכישות/מימושים:

  • החל משנת 2016 נכללים בדוח הנתונים הנוגעים למיזם המשותף YPH – כיל סין. המיזם המשותף YPH מפעיל מתקן מרכזי, ולהכללתו בדוח הייתה השפעה משמעותית על מדדים שונים. לאתרים אחרים שנרכשו/נמכרו מאז שנת 2008 הייתה, לרוב, השפעה קלה בלבד על מדדי ביצועי הקיימוּת הכוללים של כיל. 

אנרגיה

  • באוגוסט 2018 ביצעה כיל מעבר משמעותי להתבססות בעיקר על ייצור עצמי של חשמל, עם הפעלתה במתכונת מלאה של תחנת הכוח (הפועלת ב-CHP, מחזור משולב לייצור חום וחשמל) החדשה בסדום, המתאפיינת ביעילות גבוהה במיוחד ומתבססת באופן מלא על גז טבעי. החל באותו מועד, תחנת הכוח החדשה מספקת את הרוב המכריע של הביקוש לחשמל בכל אתרי כיל בישראל, ובכך מחליפה את מרבית החשמל שנרכש בעבר ממקורות חיצוניים. חלק מן החשמל העודף המופק בתחנת הכוח אף נמכר על-ידי כיל לרשת הארצית בישראל. תחנת הכוח אף מספקת לאתרי כיל השונים בסדום את כל צרכי הקיטור שלהם.
  • בעקבות הפעלתה של תחנת הכוח החדשה בסדום, עלתה סך צריכת האנרגיה של כיל בשנת 2018 ב-14% בהשוואה לשנת 2017. צריכת האנרגיה הישירה עלתה ב-23% בעוד צריכת האנרגיה העקיפה ירדה ב-14%. העלייה בנתוני האנרגיה הכוללים, המשלבים דלקים וחשמל, היא תוצאה בלתי-נמנעת של המעבר המשמעותי לייצור עצמי של חשמל. למרות שאתרי כיל צרכו כמות חשמל כוללת דומה מאוד לזו שצרכו בשנה הקודמת, הרי שנתוני 2018 כוללים כעת גם את הגידול "ברוטו" בכמויות הגז הטבעי שנצרך, המחליף חלק מהכמויות "נטו" של חשמל חיצוני שנצרך בשנת 2017. על אף יעילותה הגבוהה במיוחד של תחנת הכוח החדשה של כיל, לא כל הגז הטבעי מומר לחשמל וקיטור נצרכים, ועל כן נתוני האנרגיה לשנת 2018 כוללים כעת גם את אובדני ההמרה הבלתי-נמנעים. בנוסף, הפרויקט הגדול של כיל של הקמת תחנת הכוח החדשה בסדום הצריך גם תקופה ארוכה יחסית של הרצות ניסיון להפעלה תקינה של התחנה (בשנת 2018: ינואר עד יולי). במהלך תקופת ההרצה נצרכו באופן בלתי נמנע כמויות משמעותיות של גז טבעי עוד בטרם שהתחנה יכלה לספק חשמל לאתרי כיל. מניתוח החברה עלה כי כ-40% מהעלייה בצריכת הדלק בשנת 2018 ניתנת לייחוס לצריכת הגזבתקופת ההרצה, צריכה שלא תידרש החל משנת 2019, במהלך פעילות רגילה שנתית של התחנה. בראייה רחבה יותר, תחנת הכוח החדשה מאפשרת הפחתה בהשפעה הסביבתית הכוללת הנובעת מאנרגיה במדינת ישראל, כפי שעולה בבירור מההפחתה הניכרת בפליטות תחמוצות חנקן (NOx, ראו להלן). 
  •  עד סוף שנת 2018, 95% (40 מתוך 42) ממתקניה עתירי-האנרגיה העיקריים של כיל בישראל עברו לשימוש בגז טבעי. בעקבות המעבר, שכמעט והושלם, 90% מסך צריכת הדלק של מתקני כיל בעולם בשנת 2018 נבעה מגז טבעי (בהשוואה לשיעור של 26% בלבד בשנת 2008, לפני תחילת המעבר).

פליטות גזי חממה

  • עד שנת 2018, סך פליטות גזי החממה הגלובלי של כיל הופחת ב-21% בהשוואה לסך הפליטות בשנת הבסיס 2008.
  • בשנת 2018 בפרט נרשמה עלייה ב-5% בהשוואה לשנת 2017. כפי שהוסבר לעיל, תחנת הכוח החדשה והיעילה של כיל בסדום מספקת כמעט את כל צריכת החשמל של כיל בישראל מאז אוגוסט 2018. חשמל זה מתאפיין בעצימות פחמנית נמוכה בהרבה בהשוואה לחשמל ממקורות חיצוניים שנצרך בעבר, ומאפשר הפחתה משמעותית בפליטות במכלול 2. עם זאת, הפליטות במכלול 1 כוללות כעת גם שיעורי אובדן נוספים הנובעים מהגידול בשריפת גז טבעי בתחנת הכוח החדשה (אובדן מסוים תמיד מתקיים, גם בהינתן רמת היעילות הגבוהה של תהליך ההפקה בתחנה החדשה). כמו כן, במהלך תקופת ההרצה הארוכה יחסית של המפעל (בשנת 2018: ינואר עד יולי), כמויות משמעותיות של גז טבעי נצרכו באופן בלתי נמנע עוד לפני שהתחנה החדשה הייתה מסוגלת לספק חשמל לאתרי כיל. מניתוח החברה עלה כי הרוב הגדול מכלל העלייה בפליטות של גזי חממה בשנת 2018 (כ-161 אלף טון CO2e) מיוחסים להרצות הניסיון הללו, ולכן הפליטות האלה צפויות להימנע עם המשך הפעילות השגרתית של תחנת הכוח מ-2019 ואילך. חלק מן הגידול במכלול 1 מיוחס גם לגז טבעי המשמש להפקת חשמל עודף הנמכר לרשת הארצית (בהיקפים קטנים יחסית בשנת 2018).

פליטות לאוויר

  • מאז שנת 2008 הפחיתה כיל את כמות פליטת תחמוצות הגופרית (SOx) ב-57%, את פליטות תחמוצות החנקן (NOx) ב-86% ואת פליטות החלקיקים (PM) ב-65%. הגורם המשמעותי ביותר להפחתות אלה הינו המעבר שביצעה החברה לשימוש בגז טבעי במתקני כיל בישראל.
  •  היקף פליטות תחמוצות הגופרית הגלובליות (SOx) של כיל מושפע מאוד מפעילות הייצור במתקני החומצה הגופרתית בכיל רותם. בשנת 2018 הסך הכולל של פליטות תחמוצות גופרית בכיל רשם ירידה של 25% בהשוואה לשנת 2017, בעיקר עקב התקנתו של קטליזטור חדש, מתקדם ומשופר באחד ממתקני ייצור החומצה הגופרתית. הקטליזטור החדש הביא גם לירידה משמעותית במונחי עצימות של פליטות SOx לסך כמות ייצור פוספט. הפחתה נוספת צפויה במהלך 2019 עם ביצועם של צעדי הפחתה נוספים. 
  • בשנת 2018 נרשמה ירידה של 20% בפליטות תחמוצות החנקן (NOx). הירידה נובעת בעיקר מהתקנתו של דוד חימום חדש ויעיל ביותר בתחנת הכוח החדשה בסדום.
  • עם זאת, הפעלת תחנת הכוח החדשה הביאה גם לעלייה בלתי-נמנעת (18% בשנת 2018) בפליטות התרכובות האורגניות הנדיפות (VOC), עקב הגידול הניכר בצריכת גז טבעי. אף על פי כן, היקף פליטות התרכובות האורגניות הנדיפות עודנו נמוך ב-11% מרמתו בשנת הבסיס 2008, וככלל נחשב להיקף נמוך בהרבה ביחס לפליטות אוויר אחרות הקשורות לפעילות כיל והמתוארות בדוח זה. המעבר המשמעותי שביצעה כיל לייצור עצמי של חשמל בתחנת הכוח החדשה והיעילה של כיל אף מאפשר הפחתה עקיפה של פליטות בתחנות כוח חיצוניות אחרות.
  • פליטות החלקיקים (PM) רשמו ירידה בשנת 2017 כתוצאה מירידה בפליטות שנמדדו באתר רותם, ונותרו ברמה כמעט עקבית בשנת 2018. פליטות החלקיקים ברותם ובאתרי כיל אחרים צפויות להמשיך ולרדת במהלך השנים הקרובות, עקב השימוש בטכנולוגיות חדשות לצמצום פליטות, כחלק מיישומו של חוק אוויר נקי בישראל.

מים ושפכים

  • בשנת 2018 נרשמה ירידה של 5% בצריכת המים השפירים, ואילו צריכת המים הלא-שפירים עלתה ב-3%. שתי המגמות נבעו בעיקר מהגידול בזמינותם של מים לא-שפירים המתאימים לתהליכי הייצור בכיל רותם ובכיל סין YPH, אשר החליפו חלק מן המים השפירים שנצרכו בשנת 2017.
  • החברה צופה גידול מסוים בצריכת המים במהלך השנים הקרובות, עקב התקנתם של מסנני פליטות אוויר חדשים במתקני ייצור מרכזיים, העושים שימוש במים כחלק מפעולתם הרגילה.
  • בשנת 2018 נותר היקף השפכים כמעט זהה לזה שנרשם בשנת 2017. בשנה הקודמת, 2017, נרשמה עלייה של 8.7% בהשוואה לשנת 2016, כתוצאה מגידול בכמות מי הנגר (מי גשמים) שנמדדו והוזרמו לים בכיל אנגליה.

פסולת

  • פסולת לא מסוכנת: לא ניתן לזהות מגמות מובהקות כלשהן בנוגע לכמות הפסולת הנוצרת במתקני החברה. כמות הפסולת עשויה להשתנות באופן ניכר משנה לשנה. הגורמים העיקריים לשינויים תדירים אלו הינם לרוב מיזמי בנייה/שיפוץ חד-פעמיים הגורמים להיווצרות של כמויות גדולות של פסולת בנייה, וסוגים אחרים של פסולת המצטברים בבריכות או בשטחי אגירה במשך מספר שנים טרם העברתם לטיפול על-ידי חברות מקצועיות חיצוניות. בשנת 2018 נרשמה ירידה של 16% בכמויות הפסולת הלא-מסוכנת בשל סיבות כנ"ל.
  • פסולת מסוכנת: היקפי פסולת זו מתאפיינים גם הם בתנודתיות גבוהה משנה לשנה, מכיוון שסוגי פסולת מסוימים נאגרים במשך מספר שנים טרם העברתם לטיפול על-ידי חברות מקצועיות חיצוניות. בשנת 2018 נרשמה עלייה קלה (1%) בהיקף הכולל של פסולת מסוכנת, אשר נובעת ממספר אתרים של כיל באירופה – שם חלו עלייה בהיקפי הפינוי של חומרי אריזה מסוכנים; גידול בהיקף פינוי בוצה משטח אגירה באתר; וגידול מסוים בהיקפי הייצור. עם זאת, גידול זה קוזז כמעט במלואו על-ידי הירידה בהיקפי פינוי פסולת "עוגת" סינון בכיל בישראל.

בטיחות

  • בשנת 2018 נרשמה ירידה של 12% בהשוואה לשנת 2017 במדד תאונות העבודה (IR), עקב ירידה בהיקף תאונות הכרוכות באובדן ימי עבודה (LWDC) של עובדי החברה. עם זאת, חל גידול בימי ההיעדרות של עובדי החברה לאחר תאונות אלו, מה שהביא לעלייה של 12% בשיעור ימי ההיעדרות מהעבודה (SI). רובם המכריע של ימי היעדרות אלה נבעו מחמש תאונות לא חמורות של מעידה ועיקום קרסוליים, אשר גרמו להיעדרויות ממושכות יחסית מן העבודה.
  • המספר הכולל של תאונות אובדן ימי עבודה (LWDC) עלה ב-7% בשנת 2018, עקב גידול בתאונות של עובדי קבלן. גידול זה נגרם בחלקו על-ידי מיזמי השקעות הון גדולים שהתבצעו בשנת 2018 באתרי כיל בים המלח ובספרד, אשר היו כרוכים בביצוע עבודות נרחבות על-ידי עובדי קבלן (בהיקף גדול משמעותית מכפי שהיה בשנת 2017). החברה נוקטת בצעדים פרואקטיביים להגברת הבטיחות ולמניעת תאונות הן בקרב עובדי החברה והן בקרב עובדי קבלן. לקריאה נוספת.
  • למרבה הצער, בשנת 2018 קרתה תאונה קטלנית אחת בסין, במהלכה נהרג עובד קבלן.. לפרטים נוספים ולקריאה על הצעדים שננקטו בעקבות תקרית זו, ראו בטיחות וגהות.

מעורבות קהילתית

  • סכום התרומה לקהילה גדל ב-51% בין השנים 2017 ו-2018. הרוב הגדול של עלייה זו נבע מההשקעה של כיל באתר המורשת ומרכז המבקרים החדש של אזור ים המלח. קרא עוד.

נתונים אודות החברה

ביצועים סביבתיים

בטיחות וגהות

12.6
עידוד חברות, בעיקר חברות גדולות ובינלאומיות, לאמץ פרקטיקות קיימוּת ולהטמיע נושאי קיימוּת במסגרת מחזור הדיווחים שלהן.
תקני GRI לדיווחי קיימות:
גילוי: 102-15
גילוי: 103-3
גילוי: 305-1
גילוי: 305-7
האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.