אנרגיה

כיל שואפת לשפר בהתמדה את היעילות האנרגטית של פעילותה ולצמצם את היקף הפליטות שלה. יעד זה מושג באמצעות הרחבת השימוש באנרגיה נקייה ומתחדשת, שימוש במתקני הפקת חשמל המתאפיינים ביעילות גבוהה (קוגנרציה מבוססת גז טבעי) ויישום תוכניות יעילות אנרגטית רב-שנתיות. \

כל פעילות תעשייתית מצריכה אנרגיה. צריכת האנרגיה של החברה היא הן ישירה והן עקיפה. צריכת האנרגיה הישירה נוצרת על-ידי שרפת דלקים, ומשמשת בעיקר להפעלת דודי קיטור, גנרטורים לייצור חשמל ומתקנים דומים באתרי הייצור של כיל, וכן כדלק לכלי רכב. השימוש העקיף באנרגיה נובע בעיקר מרכישת חשמל מרשת החשמל ושימוש בקיטור הנרכש מספקים חיצוניים.

ישנם שני סוגים של מקורות אנרגיה: אנרגיה שאינה מתחדשת, המופקת מדלקים מאובנים (פוסיליים), ומקורות אנרגיה מתחדשים, כגון מים, שמש ורוח. אנרגיה המופקת ממקורות שאינם מתחדשים תורמת לפליטות של זיהום אוויר הנקשר בפגיעה בבריאות האדם, כמו גם של גזי חממה. על אף שכיל עושה שימוש באנרגיה שמקורה בדלקים פוסיליים, כגון סולר, מזוט ופצלי שמן, החברה קרובה לסיום המעבר הגדול מדלקים מאובנים (פוסיליים) אלה לגז טבעי (שהוא דלק נקי יותר).

הערה: בטבלאות להלן, שנת 2008 מופיעה כשנת הבסיס המשמשת את כיל למדידת הביצועים שלה בטווח הארוך (בנוסף למדידה בטווח הקצר, משנה לשנה).

יעילות אנרגטית: היעד שהציבה לעצמה כיל הוא צמצום שנתי בסך של 8 מיליון דולר בעלויות אנרגיה בשנת 2019 בהשוואה לשנת 2018.

להלן המגמות השנתיות בצריכת אנרגיה ישירה ועקיפה. שינויי המגמות העיקריים והגידול הכולל בשנת 2018 נגרמו כתוצאה מהפעלת תחנת המחז"מ (מחזור משולב לייצור חום וחשמל) החדשה בסדום, המהווה שינוי תפעולי משמעותי, המביא עמו שיפורים סביבתיים משמעותיים. ראו הסבר נוסף להלן. לתשומת ליבכם, על-פי מתודולוגיית GRI, נתוני הצריכה הישירה לשנת 2018 נמוכים במעט (כ-1%) מסך צריכת הדלקים הגלובלית, מכיוון שהם אינם כוללים 0.335 מיליון גיגה-ג'ול שנמכרו כחשמל עודף לרשת החשמל הארצית בישראל.

באוגוסט 2018 ביצעה כיל מעבר משמעותי לייצור עצמי של חשמל, עם הפעלתה המלאה של תחנת הכוח החדשה של כיל בסדום – תחנת מחז"מ (מחזור משולב לייצור חום וחשמל) – הפועלת על גז טבעי ומתאפיינת ביעילות גבוהה. התחנה החדשה מספקת את מרבית הביקוש לחשמל בכל אתרי כיל בישראל, ובכך מחליפה את מרבית תצרוכת החשמל בכיל ישראל, שנרכשה בעבר ממקורות חיצוניים. חלק מן החשמל העודף המופק בתחנת הכוח החדשה נמכר על-ידי כיל לרשת הארצית של חברת החשמל בישראל. בנוסף, מספקת התחנה, למתקנים כיל השונים באזור סדום, את כל צרכי הקיטור שלהם.

בעקבות הפעלתה של תחנת הכוח החדשה בסדום, עלה סך צריכת האנרגיה (ישירה ועקיפה) של כיל בשנת 2018 ב-14% בהשוואה לשנת 2017. צריכת האנרגיה הישירה עלתה ב-23% בעוד צריכת האנרגיה העקיפה ירדה ב-14%. העלייה בנתוני האנרגיה הכוללים, המשלבים דלקים וחשמל, היא תוצאה בלתי-נמנעת של המעבר המשמעותי לייצור עצמי של חשמל. למרות שאתרי כיל צרכו כמות חשמל כוללת דומה מאוד לזו שצרכו בשנה הקודמת, הרי שנתוני 2018 כוללים כעת גם את הגידול "ברוטו" בכמויות הגז הטבעי שנצרך, המחליף חלק מהכמויות "נטו" של חשמל שנצרך בשנת 2017. על אף יעילותה הגבוהה במיוחד של תחנת הכוח החדשה של כיל, לא כל הגז הטבעי מומר לחשמל וקיטור נצרכים, ועל כן נתוני האנרגיה לשנת 2018 כוללים כעת גם את אובדני ההמרה הבלתי-נמנעים. בנוסף, הקמת תחנת הכוח החדשה בסדום, שהייתה מיזם מרכזי בכיל, חייבה תקופות הרצה ממושכות יחסית (בשנת 2018, ינואר עד יולי) לשם הבטחת פעולתה התקינה. במהלך תקופות ההרצה נצרכו, באופן בלתי-נמנע, כמויות ניכרות של גז טבעי, וזאת בטרם היה ביכולתה של תחנת הכוח לספק חשמל לאתרי כיל. מניתוחים שביצעה החברה עולה כי ניתן לייחס כ-40% מהגידול בצריכת הדלק בשנת 2018 בתקופות הרצה אלה, אשר לא יהיה צורך לחזור עליהן בשנת 2019, שצפויה להיות שנת פעילות מלאה רגילה של תחנת הכוח החדשה. בראייה רחבה יותר, תחנת הכוח החדשה מאפשרת הפחתה בהשפעה הסביבתית הכוללת הנובעת מאנרגיה במדינת ישראל, כפי שעולה בבירור מההפחתה הניכרת בפליטות תחמוצות חנקן (NOx). 

העלייה הקודמת, בשיעור 18%, בסך צריכת האנרגיה בין השנים 2015 ו-2016, הושפעה מחזרה לכושר ייצור מלא בכמה מן האתרים עתירי-האנרגיה ביותר של כיל, לאחר שביתה ממושכת שאירעה האתרים אלה בשנת 2015. עוד הושפעו נתונים אלו מהכללת נתוני כיל סין YPH, פעילות מרכזית שנרכשה לאחרונה, במסגרת הדיווח החל משנת 2016. חלק מגידול זה קוזז הודות יישום נרחב של יוזמות חיסכון באנרגיה.

כיל שואפת לשפר בהתמדה את היעילות האנרגטית שלה ולצמצם את הפליטות באמצעות הרחבת השימוש באנרגיה נקיה ומתחדשת.

בעקבות המעבר שביצעה כיל לצריכה עיקרית של גז טבעי, 90% מסך צריכת הדלק במתקני כיל בישראל בשנת 2018 נבעה מגז טבעי (בהשוואה לשיעור של 26% בלבד בשנת 2008, לפני תחילת המעבר). המעבר לשימוש בגז טבעי הוא הגורם המשמעותי ביותר להפחתות פליטות תחמוצות חנקן (NOx), החלקיקים (PM) וגזי החממה. צריכת הגז הטבעי עלתה בצורה ניכרת בשנת 2018 עקב הגידול החד בצריכתו לצורך הפקת חשמל וקיטור בתחנת הכוח החדשה בסדום.

12.2
עד שנת 2030, השגת ניהול בר-קיימא ושימוש יעיל במשאבי טבע.
13.1
חיזוק כושר העמידה וההסתגלות לסיכונים הקשורים לאקלים ולאסונות טבע בכל המדינות.

שימוש באנרגיות מתחדשות

זמינותן של אנרגיות מתחדשות הולכת וגוברת, ומדינות רבות בכל רחבי העולם החלו לעודד ולפתח שימוש באנרגיות נקיות אלה בקנה-מידה רחב. כיל מגדילה גם היא בהדרגה את היקף הרכישה של חשמל וקיטור ממקורות חיצוניים המופקים ממקורות מתחדשים במדינות שבהן היא פועלת ושבהן מקורות אנרגיה כאמור הם זמינים. 

רוב אתרי הייצור של כיל באירופה ובברזיל רוכשים חשמל מספקים העושים שימוש חלקי באנרגיות מתחדשות לצורך הפקת חשמל בתמהיל הדלקים שלהם. כיל אוסטריה הארטברג – פועלת למעשה בניטרליות פחמן בשיעור של 100%, כיוון שהיא צורכת אך ורק אנרגיה מתחדשת (בעיקר ממקורות הידרואלקטריים) וקיטור מתחדש (המופק משבבי עץ העומדים בתקן מקור אנרגיה מתחדש). אתר נוסף, כיל בלגיה NU3, רכש 100% של חשמל מתחדש בשנת 2018.

בנוסף, כיל עוסקת במחקר ופיתוח של סוללות מבוססות-ברום שמיועדות לאחסון אנרגיה מתחדשת.

קרא עוד
7.2
עד שנת 2030, להגדיל משמעותית את חלקם של מקורות האנרגיה המתחדשת בתמהיל האנרגיה הגלובלי.
7.3
עד שנת 2030, הכפלת קצב שיפור היעילות האנרגטית הגלובלית.
תקני GRI לדיווחי קיימות:
גילוי: 302-1
גילוי: 302-3
האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.