כיל; כל הזכויות שמורות 2018
זיהום אוויר מורכב מחומרים, גזים וחלקיקים הנישאים באוויר, בין אם ממקורות טבעיים ובין אם כתוצאה מפעילות אנושית. פעילות אנושית, דוגמת הפקת אנרגיה, פעילות תעשייתית וחקלאית ותובלה, אחראית ליצירת מרבית המזהמים. בין המזהמים הנפוצים בתעשייה ניתן למנות תחמוצות חנקן (NOx), תחמוצות גופרית (SOx), חומר חלקיקי (PM), תרכובות אורגניות נדיפות (VOC), ועוד.
שמירה על איכות האוויר באתרי הייצור והפחתת הפליטות לאוויר מהוות יעד מרכזי במסגרת האסטרטגיה הסביבתית של כיל. החומרים האופייניים הנפלטים לאוויר הם בעיקר תרכובות אנאורגניות וחלקיקים, ומיעוטם תרכובות אורגניות נדיפות. כיל מנטרת באופן קבוע את פליטות המזהמים על מנת לפקח ולאתר פליטות בלתי מבוקרות, בהתאם לדרישות החוק והתנאים הקבועים ברישיונות העסק של החברה, תוך שימוש בטכנולוגיות מקובלות. יתרה מכך, כיל נוקטת בצעדים להפחתת פליטות מזהמים לאוויר בדרכים שונות, כגון יישום פתרונות חדשניים למניעת פליטות ומעבר לדלקים נקיים יותר.
על מנת להבטיח את קידום מאמצי הפחתת הפליטות ואת הציות לכל הוראות הרגולציה הקשורות לאיכות האוויר (בדגש על חוק אוויר נקי הישראלי), קבעה כיל לאחרונה את היעדים הכלל-ארגוניים הבאים בתחום פליטות לאוויר:
צעדי ההפחתה העיקריים המתוכננים הם:
כיל צופה המשך ירידה בהיקף הפליטות לאוויר במהלך השנים הקרובות, בעוד החברה ממשיכה ביישום הוראות חוק אוויר נקי הישראלי באתריה בישראל, לרבות צעדי ההפחתה שצוינו לעיל וצעדים נוספים שטרם נקבעו.
הערה: בטבלאות להלן, שנת 2008 מוצגת כשנת הבסיס המשמשת את כיל למדידת ביצועיה בטווח הארוך (בנוסף למדידת ביצועים בטווח הקצר, משנה לשנה). הנתונים המוצגים להלן מורכבים מפליטות ממקורות מוקדיים.
להלן המגמות השנתיות בצריכת אנרגיה ישירה ועקיפה. מאז שנת 2008 הפחיתה כיל את היקף הפליטות המוקדיות של תחמוצות הגופרית (SOx) ב-57%; את היקף הפליטות המוקדיות של תחמוצות החנקן (NOx) ב-86%; את היקף הפליטות המוקדיות של חלקיקים (PM) ב-65%; ואת את היקף הפליטות המוקדיות של תרכובות אורגניות נדיפות (VOC) ב-11%. הפחתות אלו נבעו בעיקר מהמעבר שביצעה החברה לשימוש בגז טבעי במתקני כיל בישראל, לצד הפחתות ושיפורים נקודתיים בנתוני הפליטות באתרים אחרים. ראו הסברים פרטניים לשנת 2018 להלן.
היקף פליטות תחמוצות הגופרית (SOx) מושפע מאוד מפעילות הייצור במתקני החומצה הגופריתית בכיל רותם. בשנת 2018 הסך הכולל של פליטות תחמוצות גופרית בכיל רשם ירידה של 25% בהשוואה לשנת 2017, בעיקר עקב התקנתו של מתקן קטליטי חדש, מתקדם ומשופר באחד ממתקני ייצור החומצה הגופריתית שנזכרו. הדבר הביא גם לירידה משמעותית במונחים יחסיים של פליטות SOx לסך כמות ייצור פוספט. הפחתה נוספת צפויה במהלך 2019 עם ביצועם של צעדי הפחתה נוספים.
בשנת 2018 נרשמה ירידה של 20% בפליטות תחמוצות החנקן (NOx). הירידה נובעת בעיקר מהתקנתו של דוד חימום חדש ויעיל ביותר בתחנת הכוח החדשה בסדום.
פליטות החלקיקים (PM) רשמו ירידה בשנת 2017 כתוצאה מירידה בפליטות שנמדדו באתר רותם, ונותרו ברמה כמעט עקבית בשנת 2018. פליטות החלקיקים ברותם ובאתרי כיל אחרים צפויות להמשיך ולרדת במהלך השנים הקרובות, עקב השימוש בטכנולוגיות חדשות לצמצום פליטות, כחלק מיישומו של חוק אוויר נקי בישראל.
פליטות SOx תלויות במידה רבה בהפעלתו של המתקן לייצור חומצה גופרתית בכיל רותם. יישומם של צעדים להפחתת פליטות צפוי להתממש בשנים הקרובות. במהלך 2016-2017 נרשמה עלייה קלה במונחים אבסולוטיים בפליטות אלו, עם הכללתם של נתוני כיל סין YPH בבסיס הנתונים; עם זאת, נרשמה גם ירידה ניכרת ביחס פליטות ה-Sox לייצור פוספט.
בשנת 2017 הופחתו פליטות החלקיקים (PM), הן במונחים אבסולוטיים והן ביחס פליטות לייצור פוספטים, עקב ירידה בכמות הפליטות שנמדדה בכיל רותם. הפליטות בכיל רותם צפויות להמשיך ולרדת בשנים הקרובות, עם הכנסתן לשימוש של טכנולוגיות הפחתה חדשות, במסגרת יישום הוראות חוק אוויר נקי בישראל.