כיל; כל הזכויות שמורות 2018
אתר שדה בריר, הממוקם בבקעת ערד, הוא עתודת הפוספט המשמעותית היחידה שנותרה בישראל. על-פי מומחים בענף ובממשלה, שדה בריר הוא החלופה הקיימת היחידה לשדות הפוספטים הפעילים כיום, הצפויים להגיע למיצוי במהלך השנים הקרובות. עתודות הפוספט בשדה בריר, הנחשבות לאיכותיות, יובלו לספק את חומרי הגלם לייצורם של מוצרים חיוניים לאנושות למשך כ-25 שנים נוספות. השדה ממוקם באזור שהרגישות האקולוגית בו אינה גבוהה, והוא רחוק דיו מכל יישוב במקביל להיותו קרוב יחסית למפעלי העיבוד במישור רותם. התפוקה לקמ"ר הצפויה בשדה היא הגבוהה ביותר בנגב, ובכך מקנה יתרון אקולוגי נוסף במובן של הפרעה לשטח קטן יחסית לצורך הפקת כמויות גדולות של תוצרת.
הסביבה הנופית בסמיכות לשדה אינה מתאפיינת ברגישות אקולוגית גבוהה, והוא רחוק דיו מכל יישוב במקביל להיותו קרוב יחסית למפעלי העיבוד במישור רותם.
אם לא יתקבל אישור כריה לאתר דרום זוהר, יהיו לכך השפעות מהותיות על עתיד עתודות הכריה של בטווח הבינוני והארוך. הדבר יביא להשלכות מרחיקות-לכת על החיים בנגב ועל פרנסתן של כ-7,500 משפחות.
המלצתה הנוכחית של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, לפיה יש להתיר לכיל פעילות כריית פוספטים בשדה בריר, נתונה להתנגדויות מצד מספר מחזיקי עניין מקומיים, לרבות תושבים באזור ומשרד הבריאות, אשר העלו חששות מפני חשיפה של האוכלוסייה באזור לחלקיקי אבק נישאים ברוח, וזאת על אף שמחקרים שנערכו בעניין צופים הן עמידה מלאה בהוראות חוק אוויר נקי והן השפעה בריאותית זניחה בלבד.
במסגרת תכנון הפעילות, התחייבה כיל רותם למנוע אף השפעה זניחה זו, מאבק פוטנציאלי, באמצעות הימנעות מתרחישי כרייה קיצוניים, הפסקת עבודות בזמן תנאי מזג אוויר חריגים, וכן באמצעות הפעלתם הסדירה של מגוון אמצעים ומדידות בכדי לנטר ולצמצם היווצרות חלקיקים נישאים ברוח.
כיל התחייבה לעמוד, בין היתר, בתנאים המנויים להלן ביחס לפעילות כרייה בשדה בריר:
בפברואר 2017 החליטה הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים על המשך קידום הכרייה בשדה זוהר דרום (הכולל את שדה בריר). באפריל 2017 המליצה המועצה הארצית לממשלה על אישור תוכנית המתאר הארצית בעניין זה (תמ"א 14ב) וקבעה כי אתר שדה בריר יקודם במסגרת תמ"א מפורטת. בדצמבר 2017 התקיים דיון בקשר עם אופן הכנת התכנית המפורטת כאמור, אשר אושרה על ידי קבינט הדיור של הממשלה בינואר 2018. ביום 29 בינואר 2018 הגיש שר הבריאות ערר על האישור האמור, הדורש לקיים את המלצת משרד הבריאות לביצוע תסקיר בדבר ההשפעה על הבריאות בכל אתר הנכלל במסגרת תמ"א 14ב. אין כל ודאות באשר ללוחות-השמנים להגשתן של התוכניות, אישורן, או התפתחויות נוספות בקשר עם שדה זוהר דרום. בחודש אפריל 2018, פורסמה באופן רשמי תמ"א 14ב.
בחודש יולי 2018, הוגשה עתירה לבג"צ על ידי עיריית ערד כנגד המועצה הלאומית לתכנון ובנייה, משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ורותם, לביטול אישור תמ"א 14ב. בחוד ינואר 2019, הגישו תושבי הפזורה הבדואית באזור בקעת ערד עתירה לבג"צ נגד המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ממשלת ישראל ורותם. במסגרת העתירה התבקש בית המשפט לבטל את הוראות תמ"א 14ב ואת החלטת המועצה הארצית מיום 5 בדצמבר 2017, בדבר קידום תכנית מפורטת לכריית פוספטים בשדה זוהר דרום. כמו כן, התבקש בית המשפט ליתן צו ביניים המונע את יישום הוראות תמ"א 14ב והחלטת המועצה הארצית האמורה עד להכרעה בעתירה.
למידע נוסף, ראו "סעיף 4 – מידע אודות החברה – ד. רכוש קבוע – חכירות, רישיונות והיתרים אחרים , בדוח הכספי השנתי של כיל לשנת 2018.